Cât de nesănătoase sunt alimentele procesate?

E o întrebare care poate mulți și-o pun, dar e o întrebare la care cei mai mulți dintre noi au răspunsul deja pregătit: alimentele procesate sunt nesănătoase și trebuie să ne ferim de ele. Dacă ești adeptul stilului raw vegan aproape că ți-aș da dreptate… zic aproape pt că inclusiv alimentația raw vegan presupune procesarea…

 


Prevăd o ridicare din sprânceană… Și da, aproape că te înțeleg… ani de zile ni s-a tot repetat că alimentele procesate sunt nesănătoase… că ar trebui să ne ferim de ele… Pe de altă parte avem acces la informații și ar trebui să profităm de acest avantaj… Inclusiv eu în trecut făceam referire la alimentele procesate intensiv industrial… poate v-am băgat și mai rău în ceață… ce înseamnă intensiv din punctul meu de vedere? cum am stabilit eu acea limită sau chiar există una?

Nu… nu există o limită stabilită la nivel internațional… asta ar fi prima observație. E o limită care mi-am stabilit-o eu pe baza cunoștințelor dobândite… avantajul meu…

Deci ce e procesarea alimentelor până la urmă? R: orice alterare a alimentului de la starea lui naturală… o modificare delibetată a alimentului din motive de siguranță sau conveniență și există „de când lumea” sau mai bine zis de când omul a descoperit focul… pasteurizarea … sau fermentarea… sau deshidratarea… sau conservarea cu sare sau în puțuri sau cu fum… sau mai recent congelarea… inclusiv macerarea este un proces de procesare… Adică și bunica folosea procesarea fără să își pună întrebări despre cât e de sănătos sau nu borcanul ei cu zacuscă, dulceață, murături… cârnații și slăninuța ținută la fum… pâinea pregătită cu maia… brânza de care vreți voi…

Pe de altă parte există coloranţi sintetici, conservaţi, modificatori de textură (gelifianţi, amidon, etc), potenţiatorii de aromă, grăsimile trans şi hidrogenate, produsele rafinate, zahărul ascuns sub n’şpe mii de nume… etc… Şi în general cam asta crede marea majoritate a lumii că înseamnă alimente procesate…

Acum întrebarea: de ce ni se tot repetă să stăm deoparte de alimentele procesate? Pentru că e greu să explici în câteva rânduri ce e bun sau mai puțin bun… din indiferenţă… din necunoaştere… din convenienţă… nu ştiu…

Procesarea a cunoscut o evoluție exponențială ca orice altă ramură a industriei… Suntem prea mulți… consumăm prea mult… aruncăm la fel de mult… consumăm hrană venită de la mii de km distanță… ceea ce a condus la nevoia de procesare „modernă” a alimentelor care poate crește foarte mult termenul de valabilitate… poate reduce riscul de infestare sau dezvoltare a tot felul de microorganisme… o face mai accesibilă… mai ieftină… mai atractivă pt papilele gustative și ochi…

Dar e procesarea alimentelor un lucru rău? sau ar trebui să ne ferim de alimentele procesate? Răspunsul nu e nici alb, nici negru ci e îmbrăcat în multe nuanțe de gri… mai mult de 50…

Dar oricare nuanţă de gri am lua-o aş putea înşira zeci de pagini… Până la urmă dacă am mâncat anul ăsta de 3 ori cipsuri şi am băut vreun litru de cola nu am să păţesc nimic… organismul meu ar fi fost mai fericit să nu o fi făcut, dar e el suficient de inteligent încât să ştie cum să se „detoxifice”…

* PS. Problema mea e în continuare mâncatul pe bază de stres, oricât de conştientizat şi educat e stresul respectiv…  şi poţi să mănânci cele mai sănătoase şi „neprocesate” alimente, organismul tot te pedepseşte…

Da, ar trebui să stăm departe din multe din alimentele lumii moderne, să avem o alimentaţie echilibrată… fără excese… Să învăţăm să facem alegeri optime spre foarte bune… Să învăţăm să citim eticheta şi cum să alegem, de exemplu, între 2 creme de brânză… Şi  da, există mulţi cucu-bau-bau de care trebuie să ne ferim… Dar azi nu vorbim despre ei… Despre ei altă dată…

3 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] de digestie începe începe prin gătire/ procesare, ştiu că sună ciudat, dar cum îmi spunea o prietenă că ar fi auzit la tv – omul are o […]

  2. […] inclusiv cea făcută în bucataria proprie (dacă ești curios ce înseamnă procesarea aici ai un link). Într-adevăr putem caracteriza alimentele ca fiind preponderent furnizoare de carbohidrati cu […]

  3. […] a consuma produse de origine vegetală cât mai diversificată şi care nu au trecut printr-o procesare industrială excesivă, care nu abundă în sirop de glucoză-fructoză, grăsimi hidrogenate, potenţiatori de aromă, […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *