Chec cu dovleac – din seria Reţete de toamnă

Succesul de care s-a bucurat checul meu cu dovleac l-a făcut candidatul perfect pentru secţiunea DYI. E aromat, e un dulce sănătos (da, chiar dacă are zahăr), e perfect el aşa, dar poţi să-i pui lângă şi un pahar cu lapte sau puţină dulceaţă, sau lângă ceaşca cu cafea. Ce mai, e bun. Şi e o alternativă pt banana cake/ bread.

Nu am s-o mai lungesc, şi am să înşir repejor ingredientele:

  • 150 g zahăr,
  • 1 ou,
  • 65 g unt
  • 100 ml kefir,
  • 250 g dovleac copt şi pasat,
  • 245 g făină (eu folosesc tip 650),
  • un strop de sare,
  • un plic praf de copt,
  • un plic zahăr vanilat.

Cu celelate arome vă puteţi juca în funcţie de preferinţe: ½ linguriţă scorţişoară, un vârf de cuţit de nucşoară sau tot atâta ghimbir. Opţional mai puteţi adauga nucă sau migdale mărunţite sau cipsuri de ciocolată.

Dacă nu aveţi deja provizile de dovleac la congelator, tăiaţi dovleacul fâşii şi-l coaceţi pe o foaie de copt la 200°C, în cuptorul preîncălzit, până când dovleacul se înmoaie. Odată scos din cuptor, se lasă la răcit, după care punem blenderul în funcţiune până când obţinem un pireu fin.

Untul se pune la topit. Între timp, amestecăm oul cu zahărul, zahărul vanilat şi praful de sare. După ce untul s-a răcit cât de cât, se înglobează şi el, urmat de pireul de dovleac şi făină (vorba aia, în ploaie). La final se adăugă restul condimentelor alese şi kefirul.

Pt copt, eu folosesc o formă de silicon pt chec, dar dacă nu aveţi una, puteţi apela la varianta clasică – tapetare cu unt/ulei şi făină.

Îl lăsăm să stea liniştit 50-60 de minute în cuptorul preîncălzit la 170°C, după care se verifică cu o scobitoare.

Musai se serveşte după ce s-a răcit, chiar dacă vă veţi abţine cu greu din cauza miresmelor care deja au invadat bucătăria.

Aceaşi reţetă o folosesc şi pentru muffins cu dovleac (12 bucăţi), singura diferenţă o face timpul la cuptor – 45 de minute.

Avantaje?

  • Faţă de reţetele clasice de chec, aceasta are mult mai puţine grăsimi, printr-un număr mult mai mic de ouă, şi foarte puţin unt şi kefir.
  • Nu, nu are mai puţin zahăr decât un chec normal, chiar dacă el vine din dovleac tot zahăr e şi organismul nostru nu ştie să facă diferenţa, dar dovleacul are şi fibre, adică carbohidraţi din ăia buni.
  • Dovleacul copt are foarte puţine calorii, undeva la 20-30 kcal/100 g, ceea ce face din checul cu dovleac o variantă mai light a checului clasic.
  • Şi nu în ultimul rând, e foarte uşor şi rapid de făcut.

Dezavantaj? E greu să te opreşti după prima, a 2a, a 3a felie.

Poftă bună.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *