Colesterol-fobia

În ziua de azi a fi prost informat ţine de indolenţă şi mai puţin de iq… (ce-i drept iq-ul şi cunoaşterea limbii engleze ajută muuult). De asemenea din de nevoia de a găsi acel răspuns pe care vrem să-l auzim… Până la urmă dacă vrem să credem că pârţul vindecă cancerul s-au găsit oameni care să extragă această informaţie dintr-un articol ştiinţific care nu spune deloc asta, sau eu ca şi iubitoare de vin roşu pot să cred că un pahar de vin e echivalentul unei ore de sport… şi chiar am făcut automişto de câte ori îmi savuram vinul roşu…

Iar internetul a devenit o sursă de informaţii eronate şi cum oricine poate scrie, nu neapărat un specialist, greşelile sunt uneori de-a dreptul ridicole… Unul din subiectele cele mai dezbătute şi căutate e colesterolul, care e blamat, târât prin noroaie, defăimat, fără să îi admită nimeni calităţile… exact ca şi în cazul oricărei fobii… Când colo ce să vezi… nu săracul colesterol e de vină, ci în cele mai multe cazuri noi şi modul în care alegem să ne alimentăm… şi ca de obicei e mai uşor să aruncăm pisica moartă în curtea vecinului… Aşa că mi-am propus să devin ambasador al colesterolului, să îi susţin cauza şi să vă schimb preconcepţia…

Pt început hai să definim ce este colesterolul….

Deci… (încep cu deci pt că asta e o chestie musai de reţinut, puteţi să îi ziceţi concluzia nr 1) din punct de vedere chimic colesterolul este un sterol, adică un alcool, din mai marea clasa a lipidelor (grăsimi). Colesterolul are 100% origine animală şi nu se găseşte în produse de origine vegetală. Confuzia e dată de existenţa fitosterolilor, adică tot nişte steroli, doar că aceştia au origine vegetală, şi o structură chimică asemănătoare colesterolului.

Rolul colesterolului în organism sau de ce avem nevoie de colesterol?! 

Colesterolul este un component esenţial al membranei celulare şi al lipoproteinelor plasmatice. Este sintetizat în ţesuturi animale (adică şi om) din acetil coenzima A (acetil-CoA) şi este precursor (adică din el se obţin) pt alţi steroizi din organism precum corticosteroizii (cortizol, cortizon, aldosteronul, DHEA), hormonii sexuali (testosteron, estradiol, progesteron), acizi biliari şi vitamina D. Deşi este produs în metabolismul animalic, colesterolul se găseşte şi în produse de origine animală precum ouă (gălbenuş), carne, ficat, și creier.

Colesterolul este de asemenea, principalul constituent al calculilor biliari (pietre la fiere). Şi da, are cel mai important rol în arteroschelorză, ceea ce duce la boli vasculare.

Până aici toate simple, şi cu asta vreau să rămâneţi: nu putem fără colesterol

De unde vine acest colesterol?

Cum am specificat şi mai sus, organismnul nostru este capabil să îşi sintetizeze colesterolul. Puţin mai mult de jumătate din colesterolul din corp provine din sinteză (adică corpul nostru în produce) – cam 700mg/zi, urmând ca restul să ni-l luăm dintr-o dietă „echilibrată”.

Şi acum partea grea: de ce tot auzim de colesterol bun şi colesterol rău când există o singură formulă chimică pt colesterol?

Colesterolul este prezent în țesuturi și plasmă ca şi: colesterol liber sau depozitat, combinat cu acizi graşi (lipide) cu lanţ lung rezultând colesteril-esteri (adică colesterolul care e un alcool (-OH) se combină cu un acid gras (-COOH), lăsând în urmă o moleculă de apă (H2O)).

Lipidele sunt cunoscute de marea majoritate ca fiind substanţe hidrofobe (adică nu se înţeleg prea bine cu apa); dar foarte multe substanţe chimice au grupări care le asigură un caracter hidrofil (iubitor de apă) şi unul hidrofob, ceea ce le face un compus amfipatic (sau amfilofil). Acest lucru e adevărat şi în cazul colesterolului, care care o solubilitate foarte mică în soluţii apoase cum e sângele. Şi unde mai punem că are de trecut prin numeroase bariere în organismul nostru, bariere hidrofile… adică dacă nu te împrieteneşti cu apa nu poţi trece. Şi atunci colesterolul nostru ce face ? se împrieteneşte cu un cărăuş, adică lipoproteinele (LP), compuşi care sunt responsabili de şi de trasportul altor lipide prin organism… Procesul este exact ca cel de formare al maionezei şi anume emulsificare. Exteriorul acestor lipoproteine este hidrofil, ceea ce îi permite circularea, pe când interiorul este lipofil, ceea ce îl ajută să-l i ape colesterol în călătorie.

Lipoproteinele sunt aşa cum le zice numele un „amestec” de proteine cu lipide (acizi graşi, fosfolipide, colesterol), iar în funcţie de procentul de proteine ele au o anumită densitate, şi anume cu cât procentajul de grasime e mai mare cu atât densitatea e mai mică, iar cu cât procentajul de proteine e mai mare cu atât densitatea e mai mare. Gândiţi-vă la anlogia cu uleiul care pluteşte pe apă pt că are o densitate mai mică.

Aceste lipoproteine sunt sintetizate în ficat, care uzină perfectă fiind, produce 2 tipuri de lipoproteine :

Lipoproteinele plasmatice cu densitate mică (LDL), numite popular (şi incorect, pt că crează foarte multă confuzie) colesterol rău, reprezintă vehiculul de transport al lipidelor (inclusiv colesterol) în organism… adică el duce colesterolul şi al colesteril-esterii în multe țesuturi (duce la depunere de aceea lumea îi zice că-i rău).

Lipoproteinele de densitate mare (HDL) numite popular colesterol bun, care fiindcă au un „deficit” de lipide sunt capabile să inverseze procesul. Colesterolul este îndepărtat din țesuturi prin HDL și transportat la ficat, unde acesta este eliminat din organism fie nemodificat, fie după ce e transformat în acizii biliari.

Nivelul de colesterol din ţesuturi este influenţat de numeroşi factori.

Colesterolul din celule creşte:

– asimilarea colesterolului liber din LDL bogate în colesterol în membrane celulară

– sinteza colesterolului

– hidroliza colesteril esterilor (adică procesul invers formării esterilor).

Colesterolul din celule scade :

– atunci când e preluat din celule de către HDL

– şi prin esterificarea colesterolului

– utilizarea lui pt diverse sinteze (hormoni, săruri biliare)

– eliminare prin fecale .

Am tot citit/auzit despre a consuma produse cu colesterol bun şi nu rău. Adică a consuma HDL şi nu LDL, care aşa cum am spus nu e efectiv colesterol. GREŞIT

În momentul în care mâncăm produse cu colesterol, adică produse animale, trebuie să înţelegem că nu vom avea mai mult HDL/LDL în funcţie de cât aport exterior avem. Prin intestin nu pot fii absorbite ditai moleculele, de acea tractul nostru digestiv se chinuie până acolo să te transforme în funcţiuni basic care pot fi absorbite, adică molecule micuţe cu care organismul nostru ştie după aceea ce să facă. Deci în intestine se absoarbe colesterol liber. Iar colesteril esterul ajuns în intestine din dietă va fi hidrolizat la colesterol, care va fi absorbit prin intestin alături de colesterolul liber şi alte lipide, Din colesterolul absorbit, 80-90% este după aceea esterificat cu acizi graşi cu catenă lungă (deci vom avea din nou esteri).

Acu să vorbim şi de chestiile ce sperie pe toată lumea: arterioscleroza şi bolile coronariene(inimă). Da, e adevărat colesterolul este considerat principala cauză, dar nu e singura lipidă de învinovăţit.

Ce e arterioscleroza? Cea mai simplă definiţie ar fi depunerea de colesterol şi esteri ai acestuia din lipoproteinele (LP) plasmatice pe pereţii arterelor. Şi aici vorbim de acele LP numite popular colesterol rău, şi anume cele cu densitate foarte mică (very low density lipoprotein VLDP), densitate mică (LDL) şi cele cu densitate intermediară (IDL). Dar again, existenţa acestora e normală şi trebuie să existe în anumite limite. De aceea când vă „citiţi” analizele medicale ar trebui să vedeţi atât valoare pt LDL, HDL cât şi un raport al acestora care să vă spună dacă e ok ori ba. După cum ziceam mai sus, HDL este responsabil pt inversarea procesului.

Există şi boli ajută la apariţia arteriosclerozei : diabetul zaharat, nefroza lipoidică (boală a rinichilor), hipotiroidism, etc. Dar cel mai mult ne-o facem şi noi cu propria mână printr-o dietă cu aport bogat în colesterol.

E dieta o soluţie??? Şi da şi nu… Factorii genetici, erditariari un cuvânt important de spus la nivel individual şi în cazul colesterolului… Cu toate acestea dieta şi stilul de viaţă au o mare vină… Concentraţia de colesterol e favorizată de un aport semnificativ de acizi graşi saturaţi (cunoscuţi de marea majoritate ca şi grăsimi animale – parţial adevărat) în defavoarea acizilor graşi mono şi poli nesaturaţi (cunoscuţi de marea majoritate ca şi grăsimi vegetale – parţial adevărat). Zaharoza (cea mai comună formă de zahăr) şi fructoza (atât de recomandată în atâtea diete bazate pe indicele glicemic, inclusiv hiperglicemie, uitând de multele minusuri generate de metabolizarea ei) au ca efect şi ele creşterea nivelului lipidelor din sânge. De asemea o dietă bogată în fitosteroli vs colesterol duce la reducerea niveluilui de colesterol şi a LDL.

Stilul nostrum de viaţă sedentar, fumatul, tensiunea arterială, grăsimea (în special cea abdominală), consumul (inclusiv moderat) de alcool cresc riscul de boli coronariene… şi în cazul de faţă bărbaţii sunt mai dezavantajaţi… Şi cum stresul e parte importantă din viaţa noastră, cum e şi cafeaua – îşi au partea lor de vină pt nivelul de colesterol.

Deci dacă nu suntem printre ghinioniştii cu o moştenire genetică nefavorabilă – ne-o cam facem cu mână noastră, şi nu colesterolul e de vină… noi suntem de vină… prin lipsa unei educaţii alimentare, prin lipsa unor cunoştinţe de bază, prin dezinteres, etc… Sincer mă gândesc cu groază că tot ce am scris eu aici ar trebui să fie cunoştinţe pe care să se insite încă din generală/liceu… Sunt multe informaţii super folositoare în viaţă care din păcate nu sunt transmise prin sistemul nostru de educaţie, dar again asta nu e o scuză… trebuie să avem capacitatea să ne luăm informaţia corectă şi prin acel super important proces numit autoeducare…

3 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] ci faptul că acestea provin în cea mai mare parte din grăsimi saturate. Cum spuneam şi în articolele dedicate miturilor despre colesterol, creşterea concentraţiei acestuia e favorizată de un aport semnificativ de acizi graşi […]

  2. […] pentru a nu abuza de soia sunt fitoestrogenii. Ce sunt aceştia? Mai ţineţi minte confuzia cu colesterolul vegetal? Cum spuneam atunci colesterolul este un sterol, iar unele plante conţin fitosetroli, adică […]

  3. […] ziceam şi în prima parte, colesterolul este distribuit în toate celulele corpului nostru, în special în ţesutul nervos, […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *