Despre aroganța din spatele tastaturii

Îmi pun de multe ori întrebarea unde erau toți acești oameni care, zi de zi, ne oferă manifeste de prostie online. Probabil existau și acu câțiva ani, atâta tot că nu aveau unde să se manifeste atât de zgomotos. Acum e mult mai ușor. Facebook, bloguri, comentarii pline de ură și răutate gratuită aruncate la cine știe ce articol senzațional… Din spatele unui ecran, cu mâna pe tastatură și-au creat grupuri de „susținere”, unde se manifestă în voia lor, culegând adepți. Iar cei ce au curajul să spună ceva ce nu corespunde credinței lor, este exclus, jignit, blamat. Platformele de socializare online au devenit un fel de fabrică de oameni cu complex de Dumnezeu.

Și asta se întâmplă în orice domeniu, dar cred ca nicăieri nu e mai vizibil ca în nutriție și sănătate. Vaccinuri, cancer, diabet, diete… name it.

Am văzut zilele astea un video ce m-a șocat, și am văzut și citit multe manifestari de prostie pură și aroganță. Vă las să dați click și să vă minunați. Urmăriți-i mimica feței, aroganța, disprețul… și mai ales nonșalanța cu care recunoaște că nu are nici o dovadă/studiu că tratamentul ei funcționează. Cu toate acestea pretinde că tratează cancerul, sindromul Down, ADHD-ul, autismul, diabetul de tip 2, AIDS(HIV), te poate face să trăiești până  la 400 de ani, să te trateze de homosexualitate (care, să ne înțelegem, nu este o boală), și să regenereze organe sau membre.

Șocul maxim a început undeva pe la minutul 4:38, și sună cam așa:

Q: Do you have any training?
A: I have enough training by looking at the Internet an actually taking the information.
Q: Do you have any biochemical training?
A: No, absolutely not.
Q: No medical education or degree?
A: No.
Q: You have no medical license.
A: No.
Q: You have no scientific studies.
A: No.
Q: You have no clinical studies.
A: No.
Q: Human studies, animal studies?
A: Nooo.

Tipa asta a creat un adevarat cult în jurul ei. Numit destul de funny “the poop cult”. Adica cultul diareei acute, pe care ea în lumea ei plină de unicorini și zâne, refuză să o numească așa, ci waterfall, adica cascadă, care din nou pt ea nu e diaree. Tratamentul ei minune e minunata zeamă (moare) de varză murată cu sare, cum o făceam și străbunica și folosită de român pt tratarea mahmurelii.

Dintr-o plăcere sadică m-am uitat și la restul clipurilor. Dacă sunteți curioși cum reacționează în fața celui care a provocat-o la acesta discuție, click aici, în fata explicațiilor unui medic, click aici.

Ea este exemplul perfect al complexului de Dumnezeu și al societății actuale.

Avem impresia că dacă suntem înconjurați de informație, suntem și informați. Al naibii de fals. Suntem mai dezinformați ca niciodată. De ce?

 1. Căutăm ceva ce corespunde credințelor noastre. „Așa-i că vaccinurile cauzează autism?”… „Așa-i că corpul e plin de toxine?”… Și Google ne dă răspunsul pe care-l căutăm.
 2. Nu știm să facem distincția între o sursă de informație de calitate și una care servește unui scop.
 3. Nu înțelegem că nu avem cum să le știm pe toate și ne lipsește modestia s-o recunoaștem.
 4. Suntem atât e orbiți de orgoliul personal încât nu mai avem respect pt anii de studiu și muncă a unui om și considerăm că dreptatea e de partea noastră (și da, știu că de multe ori diploma chiar e doar o foaie de hârtie, prea groasă să te ștergi la fund. Până la urma am avut colegi de facultate care credeau povestea cu Danone și bacteriile vaginale; adică absolvenți de Inginerie Chimică – Chimie Alimentară).

Nu vă lăsați sănătatea și viața în mâna acestor oameni.

Poate părea ușor să te documentezi online, dar:

– Nu toate studiile publicate online au și valoare științifică sau sunt adevărate.

– Doar pt că un articol este publicat într-un jurnal nu înseamnă că are și valoare științifică sau e adevărat. Există foarte multe jurnale “pirat” în care oricine poate publica în schimbul unei sume de bani.

– La astea se adaugă bloguri scrise de oameni la fel de pregătiți precum duduia de mai sus (vezi ale noastre Olivia Steer și Ligia Pop).

Un medicament trebuie să-și dovedească eficiența prin studii non-clinice și clinice; toate licorile astea magice NU.

– Un medicament e monitorizat non-stop de la lansarea pe piață pt a urmări apariția posibilelor efecte adverse, motiv pt care el poate fi retras oricând de pe piață. Licorile magice și suplimentele NU sunt urmărite.

– Pt un medicament nu se face un singur studiu, ci există numeroase studii care urmăresc efectele, inclusiv în timp, ale medicamentului. Licorile magice și suplimentele NU.

Tot ce nu este dovedit prin studii științifice reproductibile (atenție: reproductibile) este PSEUDOȘTIINȚĂ, adică homeopatia. Și oricat ar da-o unii la înaintare cu sucurile astea și cu homeopatia, până când nu vor respecta rigorile impuse unui medicament: studii reproductibile, cu valoare statistică, urmărirea efectelor în timp, etc, până atunci ele rămân pseudoștiință.

–  Nu trăiți cu impresia că sunteți capabili să citiți un studiu științific medical. E aroganță pură. E greu, și o zic din experiență proprie. Trebuie sa aveți cunoștințe medicale (de multe ori avansate rău), de biologie, de (bio)chimie, farmacodinamică, farmacocinetică, statistică, să știți cum se face recrutarea persoanelor pt studiu, cum se fac eliminările din studiu, cum să urmărești daca parametrii luați spre evaluare statistică sunt relevanți ori ba. Pt că, dintr-o colecție de date, întotdeauna vei putea alătura câteva, astfel încât să obți un răspuns cu valoare statistică.

Aveți grijă în mâna cui vă lăsați sănătatea. Zic și eu.

1 răspunde
 1. Mi
  Mi says:

  Trecem prin ceva soi de rebeliune impotriva establishment – ului, indiferent de care. Poate in timp se va estompa, sper.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *