Dieta perfectă. Partea I

Nu există. Stilul de viață perfect, nici el.

Oricât ar insista unii că împărțim în proporție covârșitoare AND-ul și ar trebui să avem același dieta ideală. Și culmea, nici aceștia nu se pun de acord asupra dietei perfecte.

Nu există 2 persoane identice genetic. Unde mai pui că trăim în zone diferite ale lumii, avem tradiții diferite, avem stil de viață diferit (activitate fizica, stres, somn), avem preferințe culinare diferite. Dar mai ales avem condiții medicale diferite, buget diferit, și acces diferit la alimente.

Se dă o bătălie în online între influenceri sau speakeri, unii inclusiv cu pregătire medicală, pt cele 2 extreme: dieta (raw)vegană și dieta carnivoră. Și există oameni la care chiar funcționează.

Eu personal nu am să înțeleg niciodată extremele, nici măcar în bucătărie, pricipalele 3 motive fiind:

  • Sunt extrem de restrictive, și personal ador să mănânc și să  gătesc;
  • Sunt extrem de scumpe;
  • Nu ai cum să le urmezi fără supervizarea continuă  a unui doctor/nutritionist (din ăla real, nu absolvent al școlii cul David Avocado Wolfe); multe deficiențe și probleme medicale se observă destul de târziu.

Să luăm 2 extreme ce au captat internetul: veganul Rich Roll și carnivora Mikhaila Peterson; primul este atlet de anduranță, cea de a 2-a este o tânără care pretinde că a scăpat de o mulţime de boli, alergii și medicamente cu cât devenea tot mai mult carnivoră (dar pe de altă parte, au fost și cei care au pretins că s-au vindecat de cancer, boală pe care nu au avut-o, pt a vinde).

Dacă cea din urmă este carnivoră de puțin timp, cu efecte extraordinare asupra sănătății ei (conform informatiilor online), Rich Roll a îmbrățișat veganismul de ceva ani buni. Să zicem că, așteptăm updatul de 10 ani de regim carnivor. Pe de altă parte sunt oameni care promovează de ani consumul a excesiv de multe proteine și grăsimi, alături de un consum cât  mai scăzut de carbohidraţi, fie ei și din aşa zisa categorie neprocesaţi industrial, deci ceva ce tinde spre a fi carnivor.

Pe lângă faptul că, cele 2 diete presupun o ambiție și disciplină maximă, de care foarte puțini din noi dau dovada, cele 2 diete sunt extrem de scumpe, deci neaccesibile populației obișnuite. E ca și cum ai transmite mesajul: esti obez, nesănătos? E vina ta pt că ești sărac. Cea mai mare parte a populației (nu din România, ci la nivel Mondial) nu își permite financiar aceste diete. Iar o alimentație sănătoasă nu ar trebui să fie un lux pe care să şi-l permită doar o mică parte a populației.

La aceste diete se mai adauga cateva sute, nu exista an fara dieta minune, cateodata aparand cateva pe an. In urmatoarele articole din aceasta serie am sa explic pe scurt ce restrictii presupun aceste diete, de ce nu le consider o optiune pt dieta “the one” in general, si mai ales de ce nu sunt pt mine dieta “the one”.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] În prima parte vă spuneam cum o domnișoară a început să consume doar carne cu efecte cică benefice asupra organismului ei. Mai sunt mulți ca ea în online, deci tind să cred că este un curent/modă. Dacă veganismul mi se pare ridicol și exagerat, a trăi doar cu carne întrece orice limită a ridicolului la care m-aș fi gândit vreodată. […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *