Îngheţată cu vodka

Sunt o persoană care între o bucată de brânză maturată şi o bucată de ciocolată, va alege prima variantă. Sunt puţine dulciuri care îmi plac la nebunie, iar înghetata e una dintre ele. Pur şi simplu ador îngheţata bună, indiferent de câte grade sunt afară.

Problema cu îngheţata: e foarte greu să găseşti o variantă cu etichetă bună sau măcar decentă. Iar atunci preţul e pe măsură; bineînţeles că reciproca nu e valabilă, multe branduri scumpe sau de lux au etichetă la fel de dubioasă precum variantele ieftine.

Şi pt că-mi place să mă joc prin bucătărie, mi-am propus să creez o altfel de îngheţată, una nerecomandată copiilor. De ce? Pt că e un fel de cocktail alcoolic pe bază de vodka sub formă de îngheţată.

Unul din avantajele acoolului cu grade multe, pe lângă gustul specific, este faptul că împiedică formarea cristalelor de gheaţă şi vei obţine o textură cremoasă. Asta dacă nu cumva ai o maşină de făcut îngheţată (care mă gândesc tot mai mult că ar fi o investiţie foarte bună).

Baza pentru îngheţată:

  • 3 gălbenuşuri;
  • 140 g zahăr;
  • 2 plicuri zahăr vanilat (ideal ar fi păstaia de vanilie);
  • 200 ml lapte;
  • 250 g mascarpone.

Gălbenuşurile se bat spumă cu zahărul şi zahărul vanilat până formează o spumă. Se adaugă laptele, şi amestecul astfel obţinut se fierbe pe baie de aburi până se îngroaşă puţin. Aveţi grijă la temperatură pt a nu transforma totul într-o omletă (mai mică de 65-70 grade Celsius). După răcire încorporaţi brânza mascarpone şi puneţi la frigider.

Îngheţată de caramel sărat cu nuci crocante:

  • ½ din baza pt îngheţată;
  • 200 ml smântână pt gătit/ frişcă (nu vegetală);
  • 50 g zahăr;
  • sare;
  • un pumn sănătos de nuci.

În paralel cu pregătirea bazei pt îngheţată, puneţi la caramelizat zahărul. Odată obţinută culoarea perfectă de caramel, adăugaţi smântâna şi sarea; lăsaţi la foc mic şi amestecaţi până la dizolvarea caramelului. Lăsaţi să se răcească şi puneţi la frigider.

Nucile se taie mărunt şi se prăjesc într-o tigaie neaderentă. Lăsaţi la răcit.

Odată răcit caramelul se bate bine spumă. Atenţie însă, nu veţi obţine spuma aceea aerată tipică pt frişcă.

Împărţiţi baza de îngheţată în 2. Într-una din jumătăţi, adăugaţi 2 shot-uri de vodka şi încorporaţi treptat spuma de caramel, folosind o spatulă de silicon. La final adăugaţi nuca.

Îngheţată straccialtella:

  • o tabletă de ciocolată amăruie (90g);
  • 200 ml smântână pt gătit/ frişcă (nu vegetală).

Bateţi frişca bine, după care o încorporaţi cu ajutorul unei spatula în baza pt îngheţaţă rămasă. Adăugaţi şi 2 shot-uri de vodka. Ciocolata se mărunţeşte şi se încorporează prin mişcări ample în cremă.

Puneţi cremele astfel obţinute la congelator. Ocazional, puteţi amesteca pt a fi 100% siguri că nu veţi obţine cristale de gheaţă, dar din experienţa personală, rezulatul e cât se poate de cremos.

Rezultatul e yummy. Garantat.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *